Молекулата на хлорофила

Молекулата на хлорофила – състав, структура и свойства

За първи път хлорофилът в кристална форма е описан от руския физиолог и ботаник И. П. Бородин през 1883 г. По-късно се оказва, че не е самият хлорофил, а леко модифицираната му форма – етил хлорофилид. Полските биохимици М. Нентски и Л. Мархлевски (1897) установиха, че основата на молекулата на хлорофила, подобно на хемоглобин, е порфириновият пръстен. По този начин беше показано фундаменталното структурно сходство на тези пигменти в растенията и животните.

Немският химик R. Willstatter през 1906-1914 установен елементния състав на хлорофил а – С 55 Н 72 О 5 N 4 Mg и хлорофил b-C 55 Н 70 О 6 N 4 Mg, и немския биохимик G. Fisher в годините 1930-1940. напълно дешифрира структурната формула на хлорофила. През 1960 г. органичните химици R. B. Woodward (САЩ) и М. Strehl (Германия) извършват изкуствен синтез на хлорофил. Хлорофилът е естер на хлорофилин на дикарбоксилна киселина, в който една карбоксилна група е естерифицирана с остатък от метилов алкохол, а другият с остатък от едноатомно ненаситен алкохол на фитол. Структурната формула на хлорофил а е показана на фигура 1.

Хлорофилът е  органично съединение, което се съдържа във всички зелени растения, прокариотни синьо-зелени водорасли и еукариотни водорасли. Той е ключов фактор за протичане на процеса фотосинтеза, при който абсорбира слънчевата енергия и я използва за трансформирането на въглеродния диоксид във въглехидрати. По химическата си структура хлорофилът удивително наподобява на хемоглобина, като единствената разлика между тях е, че централният атом в молекулата на хлорофила е магнезий, а в тази на хемоглобина – желязо. За първи път това съединение започва да се употребява с медицинска цел в средата на миналия век. Хлорофилът повишава хемоглобина и подобрява кръвообръщението. Има благотворен ефект върху сърдечно-съдовата система, прочиства червата и черния дроб от тежки метали, химични токсини и отпадъчни продукти, подобрява работата на белите дробове и матката. Притежава антиоксидантно, противовъзпалително и регенериращо действие.

Хлорофилът има удивителен ефект при заболявания:

●   силно изразено антикарциногенно действие (намалява способността на канцерогенните вещества да се свързват с ДНК в важни органи, като забавя  или преустановява развитието на злокачествените процеси);

●   профилактика и лечение на атеросклероза;

●   подпомага растежа и възстановяването на тъканите;

●   доставя магнезий и спомага за доставянето на кислорода до всички клетки и тъкани;

●   полезен е при асимилирането на калция и други тежки минерали;

●   различни видове анемия (стимулира червените кръвни клетки за подобряване на снабдяването с кислород);

●   прочиства тялото от токсини (заедно с витамините А, С и Е, спомага за неутрализирането на свободните радикали,   увреждащи здравите клетки);

●   намалява неприятните телесни миризми и лошия дъх в устата;

●   антисклеротично действие;

●   лекува инфектирани рани;

●   лекува заболявания свързани с образуване на оксалатни камъни;

●   предпазва тялото от вирусни, бактериални и гъбични инфекции (ускорява фагоцитозата);

●   силно повишава имунитета на организма;

●   подобрява функцията на щитовидната жлеза.

Използване на хлорофил

Кулинарна употреба

Хлорофилът е регистриран като хранителна добавка (багрило), а неговият брой е E140. Готвачите използват хлорофил за оцветяване на различни храни и напитки в зелено, като паста и абсент. 8) Хлорофилът не се разтваря във вода и първо се смесва с малко количество растително масло, за да се получи желаният разтвор.

Ползи за здравето

Хлорофилът допринася за укрепването на кръвотворните органи, като осигурява превенция на анемията и изобилието на кислород в организма. Неговата антиоксидантна активност има благоприятен ефект върху различни медицински състояния, като рак, безсъние, стоматологични заболявания, синузит, панкреатит и камъни в бъбреците. Хлорофилът допринася за нормалното съсирване на кръвта, заздравяването на раните, хормоналния баланс, дезодорирането и детоксикацията на тялото и допринася за здравето на храносмилателната система. Той има благоприятен ефект върху оксидацията и възпалителните заболявания като артрит и фибромиалгия. Той проявява анти-стареене и антимикробни свойства и спомага за укрепване на имунната система на организма.

Цялостен

Хлорофилът е хранителен продукт, съдържащ голямо количество хранителни вещества. Той е добър източник на витамини като витамин А, витамин С, витамин Е, витамин К и бета-каротин. Той е богат на антиоксиданти, основни минерали като магнезий, желязо, калий, калций и есенциални мастни киселини.

Червени Кръвни Клетки

Хлорофилът помага за възстановяване и възстановяване на запасите от червени кръвни клетки. Работи на молекулярно и клетъчно ниво и има способността да регенерира нашето тяло. Той е богат на живи ензими, които помагат за очистването на кръвта и повишават способността на кръвта да носи повече кислород. Той е кръвоносник и е ефективен срещу анемия, причинена от дефицит на червени кръвни клетки в тялото.

Хлорофилът е ефективен срещу рака, например рак на дебелото черво на човека и стимулира индуцирането на апоптоза. Осигурява защита срещу широк спектър от канцерогени във въздуха, варено месо и зърно. Проучванията показват, че хлорофилът помага за ограничаване на стомашно-чревната абсорбция на вредни токсини, известни също като афлатоксини, в тялото. Хлорофилът и неговото производно хлорофилин инхибират метаболизма на тези прокарциногени, които могат да увредят ДНК, както и да доведат до рак на черния дроб и хепатит. По-нататъшни проучвания, проведени в това отношение, демонстрират химиопрофилактичния ефект на хлорофила, приписвайки му антимутагенни свойства. Друго проучване показа ефективността на диетичния хлорофил като фитохимично съединение, което намалява онкогенезата.

Антиоксидант

Хлорофилът има силна антиоксидантна активност, заедно със значително количество витамини. Тези ефективни радикални очистители помагат за неутрализирането на вредните молекули и предпазват от развитието на различни заболявания и увреждания, причинени от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали.

Артрит

Противовъзпалителните свойства на хлорофила са полезни за лечение на артрит. Проучванията показват, че хлорофилът и неговите производни пречат на растежа на възпалението, причинено от бактерии. Тази защитна природа на хлорофила го прави мощна съставка за приготвяне на фитосанитарни продукти за лечение на болезнени медицински състояния като фибромиалгия и артрит.

Детоксикация

Хлорофилът има почистващи свойства, които помагат за детоксикацията на организма. Изобилието на кислород и здравословен кръвен поток, дължащ се на хлорофила в тялото, помага да се отървете от вредните примеси и токсини. Хлорофилът образува комплекси с мутагени и има способността да свързва и измива от организма токсичните химикали и тежките метали като живака. Той насърчава детоксикацията и регенерацията на черния дроб. Той също така е ефективен за намаляване на вредното въздействие на радиацията и спомага за елиминирането на пестицидите и отлагането на лекарства от организма.

Анти-Стареене

Хлорофилът помага за борба с ефектите на стареене и поддържа здрави тъкани, поради богатството на антиоксиданти и наличието на магнезий. Той стимулира анти-стареещи ензими и насърчава здравето на кожата и младостта. В допълнение към това, витамин К, присъстващ в него, почиства и подмладява надбъбречните жлези и подобрява функцията на надбъбречните жлези в тялото.

Храносмилателна Система

Хлорофилът насърчава здравословното храносмилане чрез поддържане на чревната флора и стимулиране на чревната подвижност. Той действа като естествено лекарство за стомашно-чревния тракт и помага за възстановяване на увредените чревни тъкани. Диетите с недостиг на зелени зеленчуци и предимно червено месо представляват повишен риск от увреждане на дебелото черво. Според проучвания, хлорофилът улеснява прочистването на дебелото черво чрез инхибиране на цитотоксичността, причинена от хемодиализа и предотвратява разпространението на колоноцитите. Той е ефективен срещу запек и намалява дискомфорта, причинен от газа.

Безсъние

Хлорофилът има успокояващ ефект върху нервите и спомага за намаляване на симптомите на безсъние, раздразнителност и обща нервна умора на тялото.

Антимикробни Свойства

Хлорофилът има ефективни антимикробни свойства. Последните проучвания показват, че терапевтичният ефект на алкалния разтвор на основата на хлорофил в борбата с болестта, наречена Candida Albicans, инфекция, причинена от растежа на дрождите Candida, вече присъства в малки количества в човешкото тяло.

Имунитет

Хлорофилът укрепва клетъчните стени и цялостната имунна система на тялото, поради неговата алкална природа. Анаеробните бактерии, които допринасят за развитието на болести, не могат да оцелеят в алкалната среда на хлорофила. Наред с това, хлорофилът е оксигенатор, който насърчава способността на организма да се бори с болестите и увеличава енергийните нива и ускорява процеса на оздравяване.

Дезодориращи Свойства

Хлорофилът проявява дезодориращи свойства. Той е ефективно средство за борба с лошия дъх и се използва в течности за уста. Лошото здраве на храносмилането е една от основните причини за халитоза. Хлорофилът извършва двойно действие, като елиминира лошия дъх и гърлото, както и стимулира здравето на храносмилателната система чрез почистване на дебелото черво и кръвния поток. Дезодориращият ефект на хлорофила също ефективно засяга рани, които имат неприятна миризма. Прилага се орално на пациенти, страдащи от колостоми и метаболитни нарушения, като триметиламинурия, за да се намалят фекалните и пикочните миризми.

Изцеление На Рани

Проучванията показват, че локалното приложение на хлорофилните разтвори е ефективно при лечение на рани и изгаряния. Той помага за намаляване на локалното възпаление, укрепва тъканите на тялото, помага за убиването на микробите и повишава резистентността на клетките срещу инфекции. Предотвратява растежа на бактериите, дезинфекцира околната среда, прави я враждебна към растежа на бактериите и ускорява заздравяването. Хлорофилът също е много ефективен при лечение на хронични варикозни язви.

Съотношение На Киселинност И Основа

Консумирането на богати на хлорофил храни спомага за балансирането на киселинно-алкалния баланс на организма. Магнезият, който се съдържа в него, е мощен алкал. Чрез поддържане на алкални и кислородни нива в организма, хлорофилът предотвратява развитието на среда за растежа на патогенни микроорганизми. Магнезият, който присъства в хлорофила, също играе важна роля в поддържането на здравето на сърдечно-съдовата система, функционирането на бъбреците, мускулите, черния дроб и мозъка.

Силни Кости И Мускули

Хлорофилът допринася за формирането и поддържането на силни кости. Централният атом на молекулата на хлорофила, т.е. Магнезият играе важна роля в здравето на костите, заедно с други основни хранителни вещества като калций и витамин D. Той също така допринася за тонуса, свиването и отпускането на мускулите.

Съсирване На Кръвта

Хлорофилът съдържа витамин К, който е от жизненоважно значение за нормалното съсирване на кръвта. Използва се при натуропатия за лечение на кървене от нос и при жени, страдащи от анемия и тежко менструално кървене.

Бъбречни Камъни

Хлорофилът помага да се предотврати образуването на камъни в бъбреците. Витамин К присъства под формата на хлорофил етерни съединения в урината и спомага за намаляване на растежа на кристали калциев оксалат.

Синузит

Хлорофилът е ефективен при лечение на респираторни инфекции и други заболявания като обикновена настинка, ринит и синузит.

Хормонален Баланс

Хлорофилът е полезен за поддържане на половия хормонален баланс при мъжете и жените. Витамин Е, който присъства в хлорофила, спомага за стимулиране производството на тестостерон при мъжете и естроген при жените.

Панкреатит

Хлорофилът се прилага интравенозно за лечение на хроничен панкреатит. Според проучване в това отношение, то помага за намаляване на треската и намалява болките в корема и дискомфорта, причинени от панкреатит, без да причиняват никакви странични ефекти.

Хигиена На Устата

Хлорофилът помага при лечение на стоматологични проблеми като пиорея. Използва се за лечение на симптомите на пероралните инфекции и успокоява възпалените и кървящи венци.

Източници на хлорофил

Не е много трудно да се включи хлорофил в ежедневната диета, тъй като почти всички зелени растения са богати на хлорофил а, а много зеленчуци, които са неразделна част от храната ни, съдържат хлорофил а, а също и хлорофил b. Консумацията на зеленчуци като рукола, пшеница, праз, зелен фасул и тъмнозелени листни зеленчуци, като магданоз, зеле, крес, цвекло и спанак, осигуряват естествен хлорофил за тялото. Други източници включват зеле, сини зелени водорасли, като хлорела и спирулина. Готвенето унищожава съдържащия се в него хлорофил и магнезий, така че суровите или задушени зеленчуци са по-полезни.

Предупреждения

Въпреки клиничната употреба в продължение на много години, токсичните ефекти на естествения хлорофил в обичайните дози не са били известни. Въпреки това, хлорофилът може да причини известно оцветяване на езика, урината или изпражненията при перорално приложение. Наред с това, хлорофилът може също да причини леко парене или сърбеж, когато се прилага локално. В редки случаи, предозиране на хлорофил може да доведе до диария, стомашни спазми и диария. При такива симптоми е препоръчително да се потърси лекарска помощ. Бременните или кърмещи жени трябва да се въздържат от използването на налични в търговската мрежа добавки за хлорофил или хлорофилин поради липса на доказателства за безопасност.

Лекарствени взаимодействия

Пациентите, подложени на изследване на кръвна проба, трябва да избягват пероралната употреба на хлорофилин, тъй като това може да доведе до фалшиво положителен резултат.

Обобщение на

Хлорофилът осигурява слънчевата енергия в концентрирана форма за нашето тяло и е един от най-полезните хранителни вещества. Той повишава енергийните нива и подобрява общото благосъстояние. Той е полезен и при затлъстяване, диабет, гастрит, хемороиди, астма и кожни заболявания като екзема. Той помага при лечението на обриви и в борбата срещу кожни инфекции. Профилактичната консумация на хлорофил също предотвратява неблагоприятните ефекти на операцията и се препоръчва да се прилага преди и след операцията. Съдържанието на магнезий помага за поддържането на притока на кръв в организма и поддържа нормално ниво на кръвното налягане. Хлорофилът като цяло подобрява клетъчния растеж и възстановява здравето и жизнеността в организма.